Hoeveel compensatie krijg ik voor een onterechte aangifte-selectie?

U krijgt een compensatie die gelijk is aan het financiƫle nadeel dat u heeft gehad van de onterechte selectie. Dit is het bedrag waarmee wij het verzamelinkomen hoger hadden vastgesteld dan u had opgegeven in uw aangifte.

Wijziging van aangifte

Een van uw aangiften in de periode 2012-2019 werd door ons geselecteerd voor een extra controle. Wij hebben toen uw aangifte gewijzigd. Daarbij werd uw verzamelinkomen door ons hoger vastgesteld dan u had opgegeven. Dit betekende dat u meer belasting moest betalen.

Dit was niet gebeurd als de onterechte selectie er niet was geweest. De verhoging van het inkomen is daarmee het nadeel dat u heeft gehad van de selectie.

Compensatie

Als compensatie omdat u te veel belasting heeft betaald, ontvangt u van ons het correctiebedrag terug. Dit is het verschil tussen het bedrag dat u had opgegeven als verzamelinkomen in de aangifte en het door ons verhoogde bedrag.

In de compensatie zit ook een vergoeding voor de rente die iemand niet heeft gekregen over dat bedrag. En onderzoeken we of u bepaalde kortingen of toeslagen bent misgelopen, zoals ouderenkorting of huurtoeslag.

Ga voor meer informatie naar Compensatie voor onterechte selectie aangifte